Prospecte

ACC 200 mg x 20 compr. eff.

Compozitie
Un comprimat efervescent contine 200 mg acetilcisteina, acid ascorbic (vitamina C); lactoza, manitol; zaharina sodica, arome. Un comprimat efervescent contine hidrati de carbon digerabili sub valoarea de 0,1 BE.

Indicatii
In toate afectiunile respiratorii insotite de secretii abundente ale mucoaselor. 
In pneumologie: in forme acute si cronice ale afectiunilor respiratorii, mai ales in bronsite acute si cronice, bronsiectazii, bronsite astmatiforme, astm bronsic, bronsiolita, mucoviscidoza. 
In ORL: in laringite, sinuzite acute si cronice, otita medie purulenta.

Mod de administrare
Daca nu exista alta indicatie, se va administra dupa cum urmeaza: 
In boli acute: -la copii intre 6-14 ani de 2 ori pe zi cate un comprimat efervescent de ACC 200 (coresp. la de 2 x 200 mg);
la adulti de 3 ori pe zi un comprimat efervescent de ACC 200 (coresp. la de 3 x 200 mg). 
In boli cronice:- la adulti de 2 ori zilnic un comprimat efervescent de ACC 200 (corespunzator la de 2 x 200 mg). 
In mucoviscidoza:- la copii peste 6 ani de 3 ori pe zi un comprimat efervescent de ACC 200 (corespunzator la de 3 x 200 mg).
Modul si durata tratamentului: Comprimatele efervescente se administreaza dizolvate in 1/2 pahar de apa. Durata tratamentului se va stabili in functie de tabloul clinic. In afectiuni acute durata de tratament este in general intre 5-7 zile. In mucoviscidoza se va face un tratament mai indelungat, pentru a se obtine cel mai bun efect. In afectiuni cronice medicul stabileste durata tratamentului.

Contraindicatii
Contraindicatiile reprezinta afectiuni sau situatii in care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeaza numai dupa o prealabila analiza medicala complexa, deoarece in acest caz, efectul benefic nu este intr-o relatie favorabila fata de efectul negativ al acestora. In aceste conditii, medicul trebuie sa fie corect si complet informat despre imbolnavirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent cat si conditiile si obiceiurile ce individualizeaza cazul. Uneori contraindicatiile pot aparea sau pot fi cunoscute dupa inceperea tratamentului. In acest caz trebuie informat medicul dvs. ACC 200 nu trebuie utilizat la pacienti care prezinta o sensibilitate fata de acetilcisteina. La nou-nascuti se va utiliza acetilcisteina numai in cazul unei indicatii de forta majora si in acest caz numai sub control medical strict. (max. 10 mg/kg corp). Cu toate ca nu se cunosc efecte mutagene, nu se recomanda utilizarea acetilcisteinei in timpul sarcinii si alaptarii, decat in cazul necesitatii absolute. Persoanele care prezinta intoleranta fata de lactoza nu vor utiliza ACC 200.

Reactii adverse
Medicamentele pot avea pe langa actiunile principale dorite si efecte nedorite, asa-numitele efecte adverse. Efectele adverse care sunt legate de utilizarea temporara a acetilcisteinei, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt enumerate mai jos:
Foarte rar pot sa apara pirozis, greata, varsaturi sau diaree. In cazuri izolate s-au semnalat reactii alergice (prurit, urticarie, exantem). La pacienti foarte sensibili acetilcisteina poate provoca stomatita si rinita.

Interactiuni cu alte medicamente 
Actiunea unor medicamente poate fi influentata prin utilizarea concomitenta a altora. De aceea intrebati medicul dvs. in cazul in care folositi permanent alte medicamente sau le-ati folosit de curand, sau daca doriti sa le folositi concomitent cu acest medicament. Medicul dvs. va poate spune daca in aceste conditii pot sa apara efecte adverse sau trebuie luate anumite masuri ca de ex.: daca este necesara stabilirea unei alte doze, folosind acest medicament. 
Urmatoarele interactiuni intre medicamentul de fata si alte medicamente sunt de luat in considerare: Administrarea de tetraciclina (nu este valabil pentru doxicilina) se va face separat si cel putin la distanta de 2 ore.

Precautii 
Solutia obtinuta dupa dizolvarea comprimatului trebuie consumata cat mai aproape de momentul prepararii. In cazuri exceptionale datorita stabilizatorului acid ascorbic (vitamina C) poate fi pastrata timp de 2 ore sau mentinuta la cald. Efectul mucolitic al acetilcisteinei se potenteaza prin administrare de lichide. Un comprimat efervescent contine hidrati de carbon digerabili sub 1 BE. Medicamentul nu trebuie sa fie utilizat dupa expirarea termenului de valabilitate. Medicamentul va fi pastrat ferit de copii.

ACC 100mg pulbere x 20plic

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati ACC 1200 cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 5 zile.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1.Ce este ACC 100 si pentru ce se utilizeaza
2.Inainte sa utilizati ACC 100
3.Cum sa utilizati ACC 100
4.Reactii adverse posibile
5.Cum se pastreaza ACC 100
6.Informatii suplimentare
1. CE ESTE ACC 100 SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Acetilcisteina apartine unei clase de medicamente denumite mucolitice si este utilizata la fluidizarea secretiilor bronsice excesive sau vascoase din afectiunile bronsice si pulmonare acute (bronsita acuta, bronsiectazii, in acutizarile bronhopneumopatiei cronice si in mucoviscidoza).
2. INAINTE SA UTILIZATI ACC 100
Nu utilizati ACC 100
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale ACC 100.
Aveti grija deosebita cand utilizati ACC 100
-daca suferiti de astm bronsic (poate produce bronhospasm; pentru evitarea acestuia trebuie sa luati inainte bronhodilatoare);
-daca aveti insuficienta renala;
-daca aveti insuficienta respiratorie;
-daca aveti varsta peste 65 de ani;
-daca ati avut o boala ulceroasa
Deoarece creste volumul secretiilor bronsice, acetilcisteina poate creste reflexul de tuse.
Nu luati medicamente care inhiba tusea, deoarece nu veti mai putea elimina sputa.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, in special urmatoarele:
unele antibiotice trebuie sa le luati la un interval de cel putin 2 ore fata de acetilcisteina;
medicamente impotriva tusei, pe care nu trebuie sa le luati impreuna cu acetilcisteina.
Utilizarea ACC 100 cu alimente si bauturi
Efectul mucolitic al acetilcisteinei este crescut de aportul de lichide.
ACC 100 se poate utiliza impreuna cu alimente si bauturi.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Daca sunteti gravida puteti utiliza ACC 100 numai daca medicul va recomanda acest lucru.
Puteti sa alaptati daca utilizati ACC 100.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
ACC 100 nu are nicio influenta asupra capacitatii dea conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale ACC 100
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Atentionare pentru pacientii cu diabet zaharat: 3 g (1 plic) pulbere pentru solutie orala contin carbohidrati 0,24 unitati de paine ( 2,83 g zahar).
3. CUM SA UTILIZATI ACC 100
Utilizati intotdeauna ACC 100 exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca nu este altfel prescris, sunt recomandate urmatoarele doze zilnice:
Copii cu varsta intre 2 si 7 ani: doza recomandata este 400 mg acetilcisteina pe zi, in doua prize a 200 mg la fiecare 12 ore.
Copii cu varsta intre 1 luna si 2 ani
Doza uzuala este de 200 mg acetilcisteina in doua prize a cate 100 mg pe zi la fiecare 12 ore.
Complicatii pulmonare ale mucoviscidozei:
Adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 7 ani: doza recomandata este de 200 – 400 mg acetilcisteina la fiecare 8 ore.
Copii cu varsta intre 2 si 7 ani: doza recomandata este 200 mg acetilcisteina la fiecare 8 ore.
Copii cu varsta intre 1 luna si 2 ani
Doza uzuala este de 200 mg acetilcisteina in doua prize a cate 100 mg pe zi la fiecare 12 ore.
Modul de administrare si durata tratamentului:
ACC 100 pulbere se administreaza dupa mese.
Pulberea se administreaza dupa dizolvarea in apa, suc sau ceai rece.
Solutia trebuie utilizata la scurt timp dupa dizolvarea pulberii.
Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 5 zile fara recomandarea medicului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din ACC 100
Daca ati utilizat o doza mai mare de medicament trebuie imediat sa il contactati pe medicul dumnevoastra sau pe farmacist.
In cazul in care ati utilizat mai mult decat trebuie din ACC 200 puteti prezenta greata, varsaturi, diaree. Mai ales la copii se poate produce secretie bronsica excesiva.
In acest caz anuntati imediat medicul, farmacistul sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati ACC 100
Luati doza uitata imediat ce va amintiti. Daca se apropie momentul pentru doza urmatoare, nu mai luati doza uitata.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, ACC 200 poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Foarte rar (la mai putin de o persoana din 10000), au fost raportate reactii gastro-intestinale (dureri in capul pieptului, varsaturi si diaree).
Rar (la mai mult de o persoana din 10000, dar la mai putin de o persoana din 1000), s-au semnalat durere de cap, stomatita si tinitus (tiuituri in urechi), precum si reactii de hipersensibilitate, cum sunt scaderea marcata a tensiunii arteriale, spasm bronsic, exantem, prurit, eruptii trecatoare pe piele, tahicardie (batai rapide ale inimii) si urticarie. Cazurile de spasm bronsic au aparut mai ales la pacientii astmatici cu hiperreactivitate bronsica
Daca apar reactii de hipersensibilitate intrerupeti tratamentul si prezentati-va la medic.
Cu frecventa necunoscuta s-au raportat sangerari in legatura cu administrarea acetilcisteinei.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ACC 100
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati ACC 100 dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe plic dupa EXP.
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine ACC 100
Substanta activa este acetilcisteina. Un plic unidoza contine acetilcisteina 100 mg.
Celelalte componente sunt: zahar, acid ascorbic, zaharina, aroma de portocale
Cum arata ACC 100 si continutul ambalajului
Cutie cu 20 plicuri unidoza din PE-Al-hartie continand cate 3 g pulbere pentru solutie orala
 

Abilify 15 mg x 28 comp

ABILIFY

Cititi acest prospect cu atentie, in intregime, inainte de a lua acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie nevoie sa-l mai cititi o data.

Daca  aveti  intrebari  suplimentare  intrebati  medicul  sau  farmacistul dumneavoastra. Acest medicament v-a fost prescris dumneavoastra personal, nu ii dati niciodata altei persoane. Ar putea sa-i faca rau, chiar daca are aceleasi simptome ca si dumneavoastra.

In acest prospect:

1. Ce este ABILIFY si pentru ce se utilizeaza?

2. inainte de a utiliza ABILIFY   ;

3. Cum si cand sa utilizati ABILIFY

4. Reactii adverse posibile ale ABILIFY

5. Cum pastrati ABILIFY

ABILIFY 5 mg, 10 mg, 15 mg, 30 mg comprimate

Aripiprazol

Substanta activa este aripiprazol.

Fiecare comprimat contine 5 mg, 10 mg, 15 mg, 30 mg aripiprazol.

Alte componente sunt lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalinahidroxipropil celuloza, stearat de agneziu, indigotina E132, oxizi rosu si galben ele fier cu rol de colorant al tabletei, (E172)

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe piata in Romania este:

Bristol Myers Squibb Co

Bd. Alexandru Averescu, nr. 15, Bucuresti, Romania

Producator

Bristol-Myers Squibb S.r.l.

Contrada Fontana del Ceraso, 1-03012 Anagni-Frosinone – Italia

1. CE ESTE ABILIFY SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

ABILIFY comprimate sunt dreptunghiulare si albe/diferit colorate in functie de concentratie, marcate pe o parte si concentratia tabletei pe cealalta parte. Sunt disponibile   in   blistere   uni-doza   ambalate   in   cutii   continand   14,28,49,56,   sau   98 comprimate. Nu toate marimile de ambalaj pot fi comercializate.

ABILIFY este un medicament din grupul numit antipsihotice. El este utilizat pentru tratamentul adultilor care sufera de o ‘boala caracterizata prin simptome ca auzul, vazul sau perceperea lucrurilor care nu sunt reale, suspiciozitate, convingeri gresite, vorbire incoerenta, comportament apatic si aplatizare afectiva. Persoanele cu aceasta boala pot, de asemenea, sa se simta depresivi, vinovati, anxiosi sau iritati.

2. INAINTE DE A LUA ABILIFY Alergie

Nu luati ABILIFY daca sunteti alergic (hipersensibil) la aripiprazole sau la oricare dintre componentele ABILIFY.

Pacienti cu varsta sub 18 ani

ABILIFY nu este destinat utilizarii la copii si adolescenti atata timp cat nu a fost studiat la aceasta grupa de varsta.

Utilizarea ABILIFY cu alimente si bauturi

ABILIFY poate fi utilizat indiferent de orarul meselor. Alcoolul trebuie sa fie evitat in timpul administrarii ABILIFY.

Sarcina

Nu trebuie sa luati ABILIFY daca sunteti insarcinata, doar daca ati discutat despre aceasta cu medicul dumneavoastra.

Fiti sigura ca spuneti imediat medicului dumneavoastra daca sunteti insarcinata,

credeti ca puteti fi insarcinata, sau planuiti sa ramaneti insarcinata.

Alaptare

Mamele  care  alapteaza  nu  trebuie  sa  utilizeze  ABILIFY.  Fiti  sigura  ca  spuneti imediat medicului dumneavoastra daca alaptati.

Conducerea masinilor sau folosirea utilajelor

Nu  conduceti  sau  manevrati  masini  periculoase  pana  nu  stiti  in  ce  mod  va afecteaza comprimatele.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam informati-va medicul sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, chiar daca acestea nu v-au fost prescrise.

In timp ce utilizati ABILIFY puteti lua alte medicamente doar daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti voie.

Medicamente care scad tensiunea arteriala: ABILIFY poate creste efectul medicamentelor utilizate pentru a scadea tensiunea arteriala.

Fiti sigur ca spuneti medicului dumneavoastra daca luati un medicament pentru a va tine sub control tensiunea arteriala.

Daca suferiti de oricare dintre urmatoarele afectiuni, spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil:

Diabet zaharat

Epilepsie

Accident  vascular  cerebral  la  pacienti  care  sufera  de  dementa  cu  manifestari psihotice.

   Daca suferiti de demnta, dumneavoastra sau cel care va ingrijeste, trebuie sa spuna medicului care va supravegheaza, daca ati avut vreodata un accident vascular.

3. CUM SI CAND SA LUATI ABILIFY

Doza uzuala este de 15 mg o data pe zi. Totusi medicul va poate prescrie o doza mai mica sau mai mare pana la un maxim de 30 mg o data pe zi. intotdeauna luati ABILIFY doar daca medicul v-a instruit. Trebuie sa intrerupeti doza zilnica de ABILIFY fara consultarea prealabila a medicului dumneavoastra.

Daca luati mai mult ABILIFY decat trebuie.

CAND SA LUATI ABILIFY

Doza uzuala este de 15 mg o data pe zi. Totusi medicul va poate prescrie o doza mai mica sau mai mare pana la un maxim de 30 mg o data pe zi. intotdeauna luati ABILIFY doar daca medicul v-a instruit. Trebuie sa verificati impreuna cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca sunteti nesigur. Daca aveti impresia ca efectul ABILIFY este fie prea puternic, fie prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi. Nu are importanta daca ii luati cu sau fara alimente. intotdeauna luati comprimatul cu apa si inghititi-l intreg. Chiar daca va simtiti mai bine, nu schimbati sau intrerupeti doza zilnica de ABILIFY fara consultarea

prealabila a medicului dumneavoastra.

Daca luati mai mult ABILIFY decat trebuie

Daca realizati ca ati luat mai multe comprimate de ABILIFY decat v-a prescris medicul dumneavoastra (sau daca altcineva a utilizat cateva din comprimatele dumneavoastra de ABILIFY), contactati-va medicul imediat. Daca nu-l puteti gasi, mergeti la cel mai apropiat spital si luati cutia cu dumneavoastra.

Daca uitati sa luati ABILIFY

Daca uitati o doza, luati doza omisa cat mai curand posibil dar nu luati doua doze intr-o zi.

4. EFECTE ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, ABILIFY poate determina efecte adverse.

Efecte adverse frecvente (mai mult de 1/100, mai putin de 1/10) Durere de cap,

oboseala sau stare de slabiciune neobisnuite, greata, varsaturi, senzatie de discomfort in stomac, constipatie, probleme de somn, agitatie, somnolenta, vedere nesigura si incetosata.

Daca boala continua sau se Enrautateste, contactati-va medicul cat mai curand posibil.

Efecte adverse mai putin frecvente (mai mult de 1/1,000, mai putin de 1/100) Miscari necontrolate spasmodice sau sacadate, convulsii. Unele persoane se pot

simti ametite, in special cand se ridica din pozitiile culcat sau sezand, sau pot dezvolta cresterea frecventei cardiace. Daca se intampla aceste fenomene, contactati-va medicul cat mai curand posibil.

Efecte adverse rare (mai mult de 1/10,000, mai putin de 1/1,000)

Combinatia febra, rigiditate musculara, respiratie mai rapida, transpiratii, reducerea constientei si schimbari bruste ale tensiunii arteriale si frecventei cardiace. Daca acestea se produc in timp ce luati ABILIFY, contactativa-va medicul imediat.

Reactii adverse foarte rarefmai putin de 1/1000) Pot sa apara rar .reactii alergice (de exemplu umflarea limbii si gatului), hipersalivatie (cresterea producerii de saliva),tulburari de vorbire.nervozitate, agitatie.stare de molesala,valori modificate ale testelor hepatice de laborator, dureri musculare, rigitate musculara sau crampe.

In timpul tratamentului cu aripiprazole, unii pacienti varstnici cu dementa, au suferit accidente vasculare cerebrale.Unii pacienti pot prezenta cresteri ale nivelului zaharukiidjn sange, debut de diabet zaharat sau inrautatirea diabetului’preexistent. Daca observati orice alt efect advers nementionat in acest prospect, va rugam informati-va medicul sau farmacistul.

5. CUM PASTRATI ABILIFY

Nu pastrati produsul la indemana sau la vederea copiilor. Pastrati in ambalajul original in ideea protejarii de umiditate. Nu utilizati dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie Data ultimei verificari a prospectului: Aprilie 2005

Abilify 10 mg x 28 comp

Indicatii

Schizofrenia: in trei studii pe termen scurt (4 – 6 saptamani) controlate placebo, implicand 1228 pacienti schizofrenici, prezenti cu simptome pozitive sau negative, aripiprazolul a fost asociat cu imbunatatirea semnificativ statistica a simptomelor psihotice comparativ cu placebo.

Abilify este eficient in mentinerea starii clinice imbunatatite in timpul terapiei continue la pacientii care au aratat un raspuns initial la tratament. Intr-un studiu controlat cu haloperidol, proportia pacientilor responsivi, mentinand raspunsul la medicatie timp de 52 saptamani a fost similara la ambele grupe (aripiprazol 77% si haloperidol 73%). Frecventa implinirii generale a fost semnificativ mai mare pentru pacientii cu aripiprazole (43%) decat pentru cei cu haloperidol (30%).

Scorurile actuale in scala frecventelor au folosit ca si obiectiv secundar, incluzand PANSS si Scala Frecventei Depresiei Montgomery-Asberg au demonstrat o imbunatatire semnificativa fata de haloperidol.

Intr-un studiu controlat cu placebo pe 26 saptamani la pacienti stabiliti cu schizofrenie cronica, aripiprazolul a avut o reducere semnificativ mai mare a frecventei recaderilor, 34% in grupul aripiprazolului si 57% la placebo.

Crestere in greutate: in studiile clinice, nu s-a demonstrat ca aripiprazolul induce o crestere in greutate semnificativa clinic. Intr-un studiu pe 26 saptamani, controlat cu olanzapina, dublu orb, multinational, asupra schizofreniei, care include 314 pacienti si unde obiectivul initial era cresterea in greutate, semnificativ mai putini pacienti au avut cele mai putine cresteri in greutate 7% peste momentul de inceput (ex. o crestere de cel putin 5,6 kg pentru o medie a greutatii la momentul initial de ~80,5 kg) cu aripiprazol (N=18, sau 13% din pacientii evaluabili), comparativ cu olanzapina (N=45, sau 33% din pacientii evaluabili).

Contraindicatii

Abilify este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la aripiprazol sau la oricare dintre excipienti.

Administrare

Doza de atac si de intretinere recomandata pentru Abilify este de 15 mg pe zi administrata o data pe zi dupa un program fara legatura cu mesele.

Abilify este eficace la o doza cuprinsa intre 15 si 30 mg pe zi. Cresterea eficacitatii la doze mai mari decat doza zilnica recomandata de15 mg nu a fost demonstrata desi unii pacienti pot beneficia de o doza mai mare. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 30 mg.

Copii si adolescenti: Abilify nu a fost studiat la subiectii cu varsta sub 18 ani.

Pacienti cu insuficienta hepatica: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta hepatica usoara-moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica severa, datele disponibile sunt insuficiente pentru a stabili recomandari. La acesti pacienti dozajul trebuie condus cu atentie. Totusi, doza zilnica maxima de 30 mg trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Pacienti cu insuficienta renala: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala.

Varstnici: nu a fost stabilita eficacitatea Abilify in tratamentul schizofreniei la pacientii cu varsta peste 65 ani. Datorita sensibilitatii mai mari a acestei populatii, trebuie luata in considerare o doza de atac mai scazuta, cand factorii clinici o justifica justifica.

Sex: nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii de sex feminin comparativ cu cei de sex masculin.

Starea de fumator: tinand cont de calea de metabolizare a Abilify, nu este necesara ajustarea dozelor la fumatori.

Actiune

Aripiprazole este bine absorbit, cu un varf al concentratiilor plasmatice atin in timp de 3 5 ore dupa administrarea dozei. Aripiprazolul sufera metabolizari minime pre-sistemice. Biodisponibilitatea orala absoluta a comprimatelor este 87%. Nu exista efecte ale alimentelor cu un continut crescut in lipide asupra farmacocineticii aripiprazolului. Distributie: Aripiprazolul se distribuie uniform in tot organismul cu un volum de distributie aparent de 4,9 l/kg, indicand o distributie extravasculara extensiva. La concentratii terapeutice, aripiprazolul si dehidro-aripiprazolul sunt mai mult de 99% legati de proteinele serice, legati primar de albumina.

Metabolizare

Aripiprazolul este metabolizat preponderent de catre ficat prin trei cai de biotransformare: dehidrogenare, hidroxilare si N-dealchilare. Bazat pe studiile in vitro, enzimele CYP3A4 and CYP2D6 sunt responsabile de dehidrogenarea si hidroxilarea aripiprazolului, iar N-dealchilarea este catalizata de catre CYP3A4. Aripiprazolul este medicamentul care predomina mai mult de jumatate in circulatia sistemica. La starea de echilibru, dehidro-aripiprazolul, metabolitul activ, reprezinta aproximativ 40% din ASC a aripiprazolului in plasma.

Eliminare

Timpul de injumatatire plasmatica mediu pentru aripiprazol este de aproximativ 75 ore la metabolitii extensivi ai CYP2D6 si de aproximativ 146 pentru metabolitii saraci ai CYP2D6.

Clearance-ul total al aripiprazolului este 0,7 ml/min/kg si este in primul rand hepatic.

Urmarind o singura doza orala de aripiprazol marcat cu [14C], aproximativ 27% din radioactivitatea administrata a fost regasita in urina si aproximativ 60% in fecale. Mai putin de 1% aripiprazol nemodificat a fost excretat in urina si aproximativ 18% a fost regasit nemodificat in fecale.

Farmacocinetica la grupe speciale de pacienti.

Varstnici

Nu exista nici o diferenta in farmacocinetica aripiprazolului intre subiectii sanatosi in varsta si cei tineri, nici alte efecte detectabile ale varstei asupra analizei farmacocinetice la pacientii schizofrenici.

Sexul

Nu exista nici o diferenta in farmacocinetica aripiprazolului intre subiectii sanatosi femei sau barbati, nici alte efecte detectabile ale sexului asupra analizei farmacocinetice la pacientii schizofrenici.

Fumatori si rasa

Studiile farmacocinetice populationale nu au relevat diferente semnificative clinic legate de rasa sau efecte ale fumatului asupra farmacocineticii aripiprazolului.

Afectiuni renale

Caracteristicile farmacocinetice ale aripiprazolului si dehidro-aripiprazolului au fost gasite similare la pacientii cu afectiuni renale severe comparativ cu subiectii tineri.

Afectiuni hepatice

Un studiu cu monodoze la subiectii cu diferite grade de ciroza hepatica (Clasele Child Pugh A, B, si C) nu au relevat efecte semnificative ale insuficientei hepatice asupra farmacocineticii aripiprazolului si dehidro-aripiprazolului, dar studiul ce a inclus numai trei pacienti cu Clasa C de ciroza hepatica, a fost insuficient pentru a contura concluzii asupra capacitatii lor metabolice.

Date preclinice de siguranta

Datele preclinice de siguranta nu au demonstrat nici un risc pentru oameni, bazat pe studiile conventionale asupra sigurantei farmacologice, toxicitatii la doze repetate, genotoxicitatii, carcinogenicitatii, si toxicitatii reproductive.

Efectele toxicologice semnificative au fost observate numai la doze sau expuneri in exces, indicand ca aceste efecte au fost limitate sau fara nici o relevanta in folosirea clinica.

Acestea includ: toxicitatea adrenocorticala doza-dependenta la soareci (acumularea pigmentului lipofuscina si/sau pierderea parenchimului celular) dupa 104 saptamani la doze de 20 – 60 mg/kg si zi (de 3 – 14 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata la om) si cresterea carcinoamelor adrenocorticale si combinatiile de adenoame/carcinoame adrenocorticale la femelele soarece la doze de 60 mg/kg si zi (de 14 ori ASC mediu la starea de echilibru la doza maxima recomandata la om).

O problema suplimentara a fost colelitiaza, ca o consecinta a precipitarii sulfat-conjugatilor metabolitilor hidroxi ai aripiprazol in bila maimutelor dupa doze orale repetate de 25 – 125 mg/kg/zi (de 1 – 3 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata clinic la om sau de 16-81 ori doza maxima recomandata la om exprimata in mg/m2).

Totusi, concentratiile sulfat-conjugatilor hidroxi-aripiprazolului in bila umana, la doza cea mai mare propusa, de 30 mg pe zi, nu a fost mai mult de 6% din concentratia biliara gasita la maimute in studiul de 36 saptamani si sunt bine sub limita lor (6%) la testarea solubilitatii in vitro.Bazat pe rezultatele testelor standard asupra genotoxicitatii, aripiprazolul a fost considerat non- genotoxic.

Aripiprazolul nu afecteaza fertilitatea in studiile asupra toxicitatii reproductive. Dezvoltarea toxicitatii, incluzand intarzierea osificarii fetale doza-dependenta si efecte teratogenice posibile, au fost observate la soareci la doze rezultate expunerii subterapeutice (bazate pe ASC) si la iepuri la doze rezultate expunerii de 3-11 ori ASC mediu la starea de echilibru, la doza maxima recomandata clinic.

Toxicitatea materna apare la doze similare cu cele care au scos la iveala toxicitate in dezvoltare.

Compozitie

Lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, oxid rosu de fer (E172).

Precautii

In timpul tratamentului antipsihotic, imbunatatirea starii clinice a pacientului poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Pacientii trebuie atent monitorizati de-a lungul acestei perioade.

Dischinezie tardiva: in studiile premarketing cu o durata de un an sau mai mica, au existat raportari mai putin frecvente de dischinezie secundara tratamentului cu aripiprazol.

Daca apar semnele si simptomele dischineziei tardive la pacientii ce primesc Abilify, trebuie luata in considerare intreruperea sau reducerea dozelor. Simptomele se pot agrava temporar sau chiar pot persista dupa intreruperea tratamentului.

Sindromul Neuroleptic Malign (SNM): SNM este un sindrom complex, potential fatal, asociat administrarii de medicamente antipsihotice. In studiile premarketing, au fost raportate cazuri rare de SNM in timpul tratamentului cu aripiprazol. Manifestarile clinice ale SNM sunt hiperpirexia, rigiditatea musculara, alterarea constientei si instabilitate vegetativa evidenta (puls neregulat sau tensiune arteriala oscilanta, tahicardie, diaforie si disritmie cardiaca).

Alte semne pot fi creatinfosfokinaza crescuta, mioglobinurie (rabdomioliza) si insuficienta renala acuta. Daca un pacient dezvolta semnele si simptomele ce indica SNM, sau se prezinta cu febra inalta inexplicabila, fara alte manifestari clinice ale SNM, toate medicamentele antipsihotice, incluzand si Abilify, trebuie intrerupte.

Convulsii: in studiile premarketing, in timpul tratamentului cu aripiprazol au fost raportate cazuri mai putin frecvente de convulsii. De aceea, aripiprazol trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu istoric de tulburari convulsive sau care au afectiuni asociate cu convulsiile.

Evenimente adverse cerebrovasculare cum este atacul cerebral, la pacienti varstici care au psihoze asociate cu boala Alzeimer: in trei studii placebo-controlate cu aripiprazole la pacient varstnici suferind de psihoze asociate cu boala Alzheimer, reactiile adverse cerebrovasculare (de ex. atacul cerebral, atacul ischemic tranzitor), incluzand decese, au fost raportate la cativa pacienti (varsta medie 84 ani, interval de varsta 78-88 ani).

Totusi, la 1,3 % din totalul pacientilor tratati cu aripiprazole au fost raportate reactii adverse cerebrovasculare comparativ cu 0,6% din pacientii tratati cu placebo in aceste studii.

Aceasta diferenta nu a fost semnificativa statistic. Totusi, intr-unul dintre aceste studii, cu doze fixe, exista o relatie semnificativa intre evenimentele adverse de tip cerebrovascular si dozele de aripiprazol. Abilify nu este aprobat pentru tratamentul psihozelor asociate dementei.

Hiperglicemia si diabetul zaharat: la pacienti tratati cu agenti antipsihotici atipici a aparut hiperglicemie, in cateva cazuri extreme, asociata cu cetoacidoza, coma hiperosmolara sau deces. In studii clinice cu aripiprazol, nu au existat diferente semnificative in ratele incidentei hiperglicemiei ca efect advers (inclusiv diabetul zaharat), sau in valorile glicemice anormale comparativ cu placebo. Nu este disponibil un risc precis estimat pentru hiperglicemie ca efect advers la pacientii tratati cu Abilify sau alte antipsihotice atipice, pentru a fi facute comparatii directe.

Pacientii tratati cu orice agenti antipsihotici atipici, inclusiv Abilify, trebuie sa fie observati in legatura cu semnele si simptomele hiperglicemiei (ca si polidipsia, poliuria, polifagia si fatigabilitate), iar pacientii cu diabet zaharat sau cu factori de risc pentru diabetul zaharat trebuie monitorizati in mod regulat pentru variatiile nivelelor glicemice.

Atentionari

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Ca si in cazul altor antipsihotice, pacientii trebuie avertizati sa nu foloseasca utilaje periculoase, inclusiv masini motorizate, pana nu sunt siguri ca aripiprazolul nu-i afecteaza defavorabil.

Reactii adverse Urmatoarele reactii adverse apar mai frecvent (a‰¥ 1/100) decat la placebo, sau au fost identificate ca si posibile reactii adverse, relevante medical (*) :

Tulburari ale sistemului nervos central

Frecvente (> 1/100, < 1/10): stare de ameteala, insomnie, akatisie, somnolenta, tremor

Tulburari oftalmice

Frecvente (> 1/100, < 1/10): vedere incetosata

Tulburari cardiace

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100): tahicardie*

Tulburari vasculare

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100): hipotensiune ortostatica*

Tulburari gastrointestinale

Frecvente (> 1/100, < 1/10): greata, varsaturi, dispepsie, constipatie

Tulburari generale si afectiuni legate de administrare

Frecvente (> 1/100, < 1/10): cefalee, astenie

Simptome extrapiramidale (SEP): intr-un studiu controlat pe termen lung de 52 saptamani, pacientii tratati cu aripiprazol au avut o incidenta in general mai scazuta (27,1%) a SEP incluzand parkinsonismul, akatisia si distonia comparativ cu cei tratati cu haloperidol (59,2%). Intr-un studiu controlat pe termen lung de 26 saptamani cu placebo, incidenta SEP a fost 20,3% pentru pacientii tratati cu aripiprazol si 13,1% pentru pacientii tratati cu placebo. Intr-un alt studiu controlat pe termen lung, de 26 saptamani, incidenta SEP a fost 16,8% pentru pacientii tratati cu aripiprazol si 15,7% pentru pacientii tratati cu olanzapina.

Comparatia intre aripiprazole si placebo prin proportiile pacientilor ce au experimentat modificari potentiale, semnificative clinic ale parametrilor de laborator de rutina, nu au relevant diferente medicale importante.

Cresterea CPK (creatinfosfokinazei), in general tranzitorie si asimptomatica, a fost observata la 3,9% la pacientii tratati cu aripiprazol comparativ cu 3,6% din pacientii care au primit placebo.

Alte reactii

Efecte nedorite cunoscute a fi asociate cu terapia antipsihotica si, de asemenea, raportate in timpul tratamentului cu aripiprazol includ si sindromul neuroleptic malign, diskinezia tardiva si convulsiile

Reactii adverse

Urmatoarele reactii adverse au fost, de asemenea, raportate foarte rar pe parcursul supravegherii post-comercializare (calculul pentru frecventa s-a facut pe baza estimarii expunerii pacientului):

Tulburari ale sistemului imun: reactii alergice (de exemplu reactii de tip anafilactic, angioedem, prurit sau urticarie)

Tulburari psihiatrice: nervozitate, agitatie.

Tulburari ale sistemului nervos: tulburari de vorbire.

Tulburari vasculare: sincopa.

Tulburari gastrointestinale: hipersalivatie, pancreatita.

Tulburari musculoscheletale ale tesutului conjunctiv si osos: rigiditate, mialgie, rabdomioliza.

Tulburari generale si la locul de administrare: dureri toracice.

Investigatii: cresterea creatininfosfokinazei, cresterea alaninaminotransferazei (ALT), cresterea aspartataminotransferazei (AST).

Supradozaj

In studiile clinice, supradozarea acuta accidentala sau intentionata cu aripiprazol a fost identificata la pacienti ce primeau doze mari estimate la 1080 mg, fara evenimente fatale. Semnele intoxicarii observate au fost greata, varsaturi, astenie, diaree si somnolenta.

Pe parcursul perioadei post-comercializare semnele si simptomele raportate si observate la adulti supradozati cu aripiprazol, in monoterapie, la doze mai mari de 450 mg, au inclus: tahicardia si voma. In plus, s-a raportat supradozarea accidentala cu aripiprazol (mai mult de 195 mg) la copii. Semnele si simptomele potential severe clinic au inclus: simptome extrapiramidale si perderea temporara a cunostiintei.

Managementul supradozajului trebuie sa se concentreze pe terapia de suport, mentinand caile respiratorii permisive, oxigenarea si ventilatia asistata, si managementul corect al simptomelor.

Posibilitatea implicarii mai multor medicamente trebuie luata in considerare.

De aceea, monitorizarea cardiovasculara trebuie inceputa imediat si trebuie sa includa monitorizarea electrocardiografica continua pentru a detecta posibilele aritmii. Urmarind orice supradozaj confirmat sau suspectat cu aripiprazol, supravegherea medicala si monitorizarea atenta trebuie sa continue pana la recuperarea pacientului.

Carbunele activat (50 g), administrat la o ora dupa aripiprazol, scade Cmax cu pana la 41% si ASC cu pana la 51%, sugerand ca acesta poate fi eficient in tratamentul supradozajului.

Cu toate acestea, nu exista informatii despre efectul hemodializei in tratamentul supradozajului cu aripiprazol, hemodializa nefiind cunoscuta ca utila in managementul supradozajului de vreme ce aripiprazolul este inalt legat de proteinele plasmatice.

Interactiuni cu alte medicamente

Datorita antagonismului sau pentru receptorii I±1 adrenergici, aripiprazolul este posibil sa creasca efectul anumitor agenti antihipertensivi.Datorita efectelor SNC primare ale aripiprazol, trebuie avuta o grija deosebita atunci cand aripiprazol este administrat in combinatie cu alcoolul sau alte medicamente nervos centrale cu reactii adverse suprapuse, ca si sedarea.

Potentialul altor medicamente de a afecta Abilify:

Inhibitorii secretiei acidului gastric, famotidina – antagonist H2, reduce rata de absorbtie a aripiprazolului dar acest efect este considerat fara relevanta clinica.

Aripiprazolul este metabolizat prin multiple cai metabolice ce implica enzime ale CYP2D6 si CYP3A4, dar nu si pe cele ale CYP1A. De aceea, nu este necesara ajustarea dozelor la fumatori.

In studiile clinice pe subiecti sanatosi, un inhibitor puternic al CYP2D6 (quinidina) creste ASC a aripiprazol cu 107%, in timp ce Cmax ramane neschimbata. ASC si Cmax ale dehidro-aripiprazolului, metabolitul activ, au scazut cu 32% si, respectiv, 47%. Cand apare administrarea concomitenta a Abilify cu quinidina, doza de Abilify trebuie redusa la aproximativ jumatate din doza zilnica prescrisa. Alti inhibitori puternici ai CYP2D6, ca si fluoxetina sau paroxetina, este de asteptat sa aiba efecte similare si, in consecinta, vor fi aplicate reduceri similare ale dozelor.

In studiile clinice pe subiecti sanatosi, un inhibitor puternic al CYP3A4 (ketoconazolul) creste ASC si Cmax ale aripiprazolului cu 63% si, respectiv, 37%. ASC si Cmax ale dehidro-aripiprazolului au crescut cu 77% si, respectiv, 43%. Cand se considera administrarea concomitenta a ketoconazolului sau a altor inhibitori puternici ai CYP3A4 cu Abilify, potentialele beneficii trebuie sa depaseasca potentialele riscuri pentru pacient. Cand apare administrarea concomitenta a ketoconozolului cu Abilify, doza de Abilify trebuie redusa la aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata. Alti inhibitori puternici ai CYP3A4, ca de exemplu itraconazolulul si inhibitorii de protease HIV, pot fi capabili sa aiba efecte similare si, de aceea, trebuie aplicate reduceri similare de doze.

In timpul intreruperii administrarii inhibitorilor CYP2D6 sau 3A4, dozarea Abilify trebuie crescuta la un nivel anterior inceperii terapiei concomitente.

Consecutiv administrarii concomitente a carbamazepinei, un inhibitor puternic al CYP3A4, media geometrica a Cmax si ASC pentru aripiprazol a fost 68% si, respectiv, 73% mai scazuta, comparativ cu momentul in care aripiprazolul (30 mg) a fost administrat singur. Similar, pentru dehidro-aripiprazolul, media geometrica a Cmax si ASC dupa co-administrarea cu carbamazepina a fost 69% si, respectiv, 71% mai scazuta, decat cele care au fost consecutive tratamentului cu aripiprazol singur.

Doza de Abilify trebuie dublata in timpul administrarii concomitente cu carbamazepina. Alti inductori puternici ai CYP3A4 (ca si rifampicina, rifabutina, fenitoinul, fenobarbitalul, primidona, efavirenzul, nevirapina si sunatoarea) sunt de asteptat sa aiba efecte similare si, de aceea, trebuie aplicate cresteri similare de doze.

Cand, fie valproatul fie litiul au fost administrate concomitent cu aripiprazolul, nu au existat modificari in concentratiile aripiprazolului semnificative clinic.

Potentialul Abilify de a afecta alte medicamente:

In studii clinice, dozele de aripiprazol de 10 30 mg/zi nu au avut un efect semnificativ asupra metabolismului subtraturilor CYP2D6 (raport dextrometorfan/3 metoximorfinan), 2C9 (warfarina), 2C19 (omeprazolul) si 3A4 (dextrometorfanul). In plus, aripiprazolul si dehidro-aripiprazolul nu au demonstrat potential de a altera in vitro metabolismul mediat de CYP1A2. De aceea, aripiprazolul nu determina interactiuni medicamentoase importante clinic si mediate de catre aceste enzime.

Sarcina si alaptarea

Nu exista studii adecvate si bine controlate cu aripiprazole la femeile insarcinate. Studiile la animale nu pot exclude potentialul de dezvoltare a toxicitatii. Pacientele trebuie sfatuite sa-si instiinteze medicul daca raman insarcinate sau intentioneaza sa ramana insarcinate in timpul tratamentului cu aripiprazol. Datorita informatiilor insuficiente de siguranta la om si in ceea ce priveste cresterea reproducerii in studii la animale, acest medicament nu ar trebui utilizat in timpul sarcinii decat daca, beneficiul asteptat justifica clar riscul potential pentru fat.

Alaptare

Aripiprazol a fost excretat in laptele soarecilor tratati in timpul alaptarii. Nu se cunoaste daca aripiprazol este excretat in laptele uman. Pacientele trebuie sfatuite sa nu alapteze daca iau aripiprazol.

Prezentare ambalaj

28 capsule.

Conditii de pastrare

A se pastra in ambalajul original, pentru a proteja de umiditate.