Oamenii fermenteaza si distileaza bauturi alcoolice inca din negura timpurilor. Consumate in cantitati moderate, bauturile alcoolice au un efect relaxant si, in unele cazuri, pot avea chiar efecte benefice asupra sanatatii ( Ateroscleroza).
Consumat in exces, alcoolul este nociv pentru organismul uman si este considerat un drog. Aproape 100 000 de americani mor in fiecare an ca urmare a abuzului de alcool, iar alcoolul reprezinta un factor favorizant in mai mult de jumatate dintre crimele, sinuciderile si accidentele de circulatie ale acestei tari.
De asemenea, abuzul de alcool joaca un rol in multe probleme sociale si domestice, de la absenteismul de la locul de munca si actiuni impotriva proprietatii pana la abuz asupra partenerului de viata si asupra copiilor.
Simptome asociate cu abuzul de alcool:
- amnezii temporare sau pierderea memoriei.
- certuri sau batai repetate cu membrii familiei sau cu prietenii.
- consumul permanent de alcool pentru relaxare, inveselire, inducerea somnului, rezolvarea problemelor sau pentru a va simti “normal”.
- cefalee, anxietate, insomnii, greturi sau alte simptome neplacute la intreruperea consumului de alcool.
- roseata pielii si spargeri de vase capilare pe fata; o voce ragusita; tremuraturi ale mainilor; diaree cronica; obiceiul de a bea singur, dimineata sau in secret. Aceste simptome sunt specific asociate cu alcoolismul cronic.
Chemati medicul daca
- aveti oricare dintre simptomeie de mai sus si sunteti incapabil sa renuntati singur la bautura. Aveti nevoie de interventie medicala pentru a trata alcoolismul. Puteti fi de asemenea predispus la suferinte precum ciroza alcoolica, hepatita si cardiopatia ischemica.
- beti regulat si suferiti de depresie cronica sau periodica. Puteti avea un risc crescut de sinucidere.
- ati incercat sa renuntati la bautura si ati suferit simptome de abstinenta precum cefaleea, anxietatea, insomniile, greturile sau delirium tremens. Aveti nevoie de asistenta medicala, acordata de un specialist sau un centru terapeutic.
Efectele fizice imediate ale consumului de alcool variaza de la modificari usoare ale dispozitiei si pana la pierderea completa a coordonarii, vazului, echilibrului si vorbirii – oricare dintre acestea putand semnaliza intoxicatia generalizata temporara, cunoscuta sub numele de intoxicatie alcoolica acuta sau stare de ebrietate.
Aceste efecte dispar de obicei in cateva ore, dupa ce persoana respectiva a incetat sa bea ( Mahmureala). Numeroase autoritati legale considera valoarea de 0,08% alcool in circulatia sanguina ca fiind dovada intoxicatiei. Cantitati mai mari de alcool in sange pot afecta functionarea creierului si, in cele din urma, pot duce la pierderea cunostintei; o supradoza extrema poate fi fatala.
Alcoolismul cronic este o boala progresiva, potential fatala, caracterizata printr-o necontenita dorinta de a consuma alcool, toleranta crescuta la alcool, dependenta fizica de alcool si pierderea controlului asupra consumului de alcool. Dependenta fizica de alcool poate sau nu sa fie zibila si pentru cei din jur.
In timp ce unii alcoolici cronici se imbata foarte mult, altii se controleaza intr-o suficienta masura, pentru a da impresia ca se descurca aproape normal cu problemele de zi cu zi.
Totusi, alcoolismul poate conduce la o varietate de suferinte fizice, precum hipoglicemia, bolile de rinichi, leziuni cerebrale si cardiace, dilatarea vaselor sanguine din piele, gastrita cronica si pancreatita ( Pancreas, probleme).
De asemenea, alcoolismul poate duce la impotenta la barbati, leziuni ale fetusului la femeile grade si un risc crescut de cancer al laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului si portiunii superioare a tubului digestiv. intrucat alcoolicii au rareori o alimentatie echilibrata, ei au mari sanse de a avea deficiente nutritionale. Marii bautori au tipic disfunctii hepatice, iar cel putin 1 din 5 fac in cele din urma ciroza.
Dorinta permanenta de alcool a alcoolicului face abstinenta – un important tel al tratamentului – extrem de dificila. Aceasta situatie este complicata si mai mult de negare: alcoolicii recurg la diverse manevre psihologice pentru a da na pe altceva decat bautura pentru problemele lor, creand importante bariere in calea ndecarii. in trecut, comportamentul alcoolic a fost pus pe seama unui defect de caracter sau a unei slabiciuni a vointei; astazi, numeroase autoritati considera alcoolismul cronic o boala ce poate afecta pe oricine.
Practic, toate culturile au avertizat impotriva consumului excesiv de alcool, iar unele l-au interzis de-a dreptul, rareori cu un succes de durata. in timp ce legile si programele educationale din Statele Unite sunt concepute cu scopul de a preveni abuzul de alcool, presiunea comerciala si sociala continua sa puna oamenii in pozitii riscante. Alcoolismul are un caracter deosebit de insidios la tineri si la varstnici, in parte deoarece simptomele nu sunt usor recunoscute, pana in stadiul in care persoana afectata dene cu adevarat dependenta de alcool.
Cauze
Cauza alcoolismului pare a fi un amestec de factori genetici, fizici, psihologici, de mediu si sociali, care variaza de la un indid la altul. Factorii genetici sunt considerati de importanta cruciala: riscul unei anumite persoane de a deveni alcoolic este de 4-5 ori mai mare daca unul dintre parinti este alcoolic. Totusi, unii copii de alcoolici depasesc modelul ereditar, transformandu-se in antialcoolici convinsi.
Tratament
Scopul tratamentului este abstinenta. in randul alcoolicilor fara alte probleme de sanatate, care beneficiaza de sprijin social si motivatie, probabilitatea de ndecare este buna: 50-60% raman abstinenti la finalul unui an de tratament, iar majoritatea acestora raman definitiv abstinenti.
Cei cu sprijin social slab, motivatie slaba sau tulburari psihiatrice tind sa recidiveze dupa cativa ani de tratament. La acesti indizi, succesul se masoara in termenii unor lungi perioade de abstinenta, consum redus de alcool, o stare de sanatate mai buna si o actitate sociala ameliorata.
Medicina conventionala
Tratamentul poate incepe numai atunci cand alcoolicul accepta ca problema exista si consimte sa renunte la bautura. El sau ea trebuie sa inteleaga ca alcoolismul este ndecabil si trebuie sa fie motivat pentru o schimbare. Tratamentul are doua stadii: intreruperea – numita uneori dezintoxicare – si recuperarea.
Deoarece intreruperea nu stopeaza dorinta de alcool, recuperarea este deseori dificil de mentinut. Pentru o persoana in stadiile precoce ale alcoolismului, intreruperea poate insemna anxietate si tulburari de somn. intreruperea unei dependente de lunga durata poate aduce cu sine tremuraturile incontrolabile, spasmele, panica si halucinatiile din delirium tre-mens (DT).
In lipsa unui tratament adecvat, persoanele cu DT au o rata a mortalitatii de peste 10%, astfel incat tratamentul stadiilor avansate de alcoolism trebuie abordat numai in centre de dezintoxicare, in regim de spitalizare.
Tratamentul poate implica unul sau mai multe medicamente. Disulfiramul interfereaza cu meta> bolismul alcoolului, astfel incat ingerarea unei cantitati mici va provoca greturi, varsaturi, confuzie si dificultati respiratorii.
Naltrexona reduce dorinta de alcool, insa este recomandata numai in cadrul unor programe complete, care invata pacientii noi abilitati de depasire a problemei.
Ben-zodiazepinele sunt medicamente impotriva anxietatii, folosite pentru tratamentul simptomelor provocate de intrerupere, ca anxietatea si somnul dificil, precum si pentru prevenirea convulsiilor si a delirului. Ele trebuie utilizate cu grija, pentru ca pot da dependenta.
Antidepresivele triciclice pot fi utilizate pentru a controla anxietatea sau depresia ce pot aparea, insa, dat fiind ca aceste simptome pot disparea in conditii de abstinenta, medicamentele nu sunt de obicei administrate decat dupa dezintoxicare.
Intrucat un alcoolic ramane susceptibil de a redeveni dependent, cheia ndecarii este abstinenta totala. In mod tipic, recuperarea necesita o abordare larga, ce poate include programe educationale, terapie de grup, implicarea familiei si participarea la grupuri de auto-ajutor.
Medicina alternativa
O data ce persoana alcoolica isi accepta boala si inceteaza sa mai consume alcool, mai multe terapii alternative pot contribui la procesul de recuperare.
Acupunctura
Tratamentul efectuat de un acupuncturist autorizat s-a dovedit deseori a fi eficient in ameliorarea simptomelor induse de intreruperea consumului de alcool si a fost semnalat ca prevenind convulsiile, contribuind la prevenirea recaderilor si crescand probabilitatea ca pacientii sa finalizeze programele de recuperare.
Manipularea fizica
Masajul, ca parte a unui program de terapie fizica, poate usura recuperarea prin relaxarea corpului si alinarea anxietatii, asociata cu intreruperea consumului de alcool.
Fitoterapie
Cereti sfatul unui fitoterapeut cu prire la efectul armurariului (Silybum marianum) de a proteja impotriva aparitiei sau chiar de a inlatura leziunile hepatice induse de abuzul de alcool. Produsul este vandut sub denumirea de silimarina, sub forma de capsule de 70-210 mg, in magazinele cu produse alimentare naturale.
Pentru simptomele sindromului de abstinenta, incercati o infuzie de 2 lingurite de gura-lupului (Scutellaria lateriflora), levantica (Lavandula officinalis) sau talpa-gastei (Leonurus cardiaca) in apa, luata de trei ori pe zi. Unele centre fitotera-peutice folosesc un ceai sedativ mixt facut din parti egale de musetel (Matricaria recutita), hamei (Humulus lupulus), gura-lupului, menta (Mentha piperita), coada-soricelului (Achiilea millefolium), si fie iarba-matei (Nepeta cataria), fie valeriana (Valeriana officinalis).
Hidroterapia
Baile calde sarate pot fi eficiente in eliminarea drogurilor si a toxinelor din organism. Dizolvati 1/2 ceasca de sare de mare sau bicarbonat de sodiu intr-o cada cu apa calda si imbaiati-va in ea timp de 10-20 minute in fiecare zi.
Medicina psihomatica
Deoarece alcoolicii folosesc in mod obisnuit alcoolul pentru a combate stresul, diverse tehnici de relaxare, ca masajul si meditatia, se pot dovedi utile. Hipnoterapia poate contribui la descoperirea dificultatilor psihologice ce stau la baza problemelor comportamentale.
Alimentatie si dieta
Consumul excesiv de alcool merge mana in mana cu nutritia de slaba calitate: dat fiind faptul ca 200 ml de alcool au peste 200 de calorii, insa nici un fel de valoare nutritiva, ingerarea unor mari cantitati de alcool spune organismului ca nu mai are nevoie de alta hrana. Alcoolicii au deseori deficite de tamine (A, B si C), carnitina, oligoelemente (magneziu, seleniu si zinc), precum si deficite de acizi grasi esentiali si antioxidanti.
Refacerea acestor elemente nutritive – in special a nivelului de tiamina (tamina B,) – poate ajuta la renuntarea la alcool si la ndecare. Un studiu a constatat ca programele de recuperare in care a fost incorporata terapia nutritionala au avut o eficienta dubla. Unii terapeuti considera ca silizarea nivelului glicemiei poate contribui la succesul tratamentului.
Recomandarile includ eliminarea zaharului din alimentatie (chiar si a sucurilor de fructe, care contin mai mult zahar decat fructele intregi), reducerea cantitatii de glucide simple din alimentatie (cum sunt cele din faina alba si cartofii instant) si cresterea cantitatii de proteine vegetale si de glucide complexe din cereale integrale, legume boabe si legume verzi.
Ce puteti face acasa
Abstinenta este pasul crucial – si probabil cel mai dificil – catre vindecare. Pentru a invata sa traiti fara alcool, trebuie sa:
- Evitati oamenii si locurile care va indeamna la bautura si gasiti-va noi prieteni, nebautori.
- Va inscrieti intr-un grup de auto-ajutor ( Sprijin pentru vindecare, dreapta).
- Va asigurati de sprijinul familiei si al prietenilor.
- Va inlocuiti dependenta negativa de alcool cu dependente pozitive cum ar fi un nou hobby sau munca voluntara la biserica sau in cadrul unor grupuri cice.
- Incepeti sa faceti exercitii fizice. Efortul fizic elibereaza in creier substante chimice care asigura o “buna dispozitie naturala”. Chiar si o plimbare dupa cina poate fi linistitoare.
Sprijin pentru vindecare
In ciuda acceptarii faptului ca alcoolismul este o boala, nu o slabiciune de caracter, stigmatizarea sociala inca ramane – in special in ceea ce priveste femeile. Multi alcoolici neaga faptul ca bautura este o problema, iar familia si prietenii care acopera comportamentul unui alcoolic nu fac decat sa inhibe orice dorinta de a solicita ajutor din exterior. Este vital ca familia si prietenii sa afle mai multe despre alcoolism si sa motiveze persoana apropiata sa ceara ajutor.
Sprijinul terapiei de grup ajuta multi alcoolici sa duca vieti normale si productive. Aproximativ un milion de americani sunt membri ai asociatiei Alcoolicii Anonimi (AA). Pentru multi presiunea pozitiva a anturajului din AA este cruciala pentru a nu se intoarce la bautura. Cu toate acestea, exista divergente de opinii cu privire la anumite aspecteale activitatii AA si a altor grupuri similare.
Unii terapeuti sunt ingrijorati deoarece AA nu pune diagnostice psihiatrice si nu asigura o evaluare medicala. Pentru cei care au obiectii legate de accentul spiritual al programului in 12 erape al AA, existra grupuri alternative, ca Rational Recovery (Recuperare Rationala) si Women for Sobriety (Femeile in sprijinul Abstinentei).
Prevenire
Intoarcerea la bautura este o problema majora pentru alcoolicii in curs de vindecare; prevenirea acestui fenomen poate fi dificila, insa ea poate fi sprijinita printr-o terapie permanenta, o motivatie pozitiva si un puternic sprijin social. Alte moduri de a preveni recidiva includ modificarea obiceiurilor, acceptarea unei noi scari de valori si evitarea activitatilor sau a persoanelor asociate cu obiceiul de a bea. De exemplu, 90% dintre alcoolici fumeaza; alcoolicii care renunta pe langa bautura si la fumat au sanse mai mari sa obtina o abstinenta pe termen lung – ca sa nu mai vorbim de celelalte beneficii pentru sanatate.
Test de auto-depistare
Abuzul de alcool nu poate fi niciodata definit printr-un singur simptom, insa raspunzand cinstit la urmatoarele intrebari va puteti decide daca aveti sau nu un risc crescut.
- Un prieten sau o ruda a sugerat vreodata ca beti prea mult?
- Va este greu sa va opriti din baut dupa unul, doua pahare?
- Vi s-a intamplat vreodata sa nu va puteti aminti ce ati facut in timpul unei betii?
- Va simtiti vreodata prost pentru ca beti prea mult?
- Va angajati in certuri sau agresiuni fizice in timp ce beti?
- Ati fost vreodata arestat sau spitalizat din cauza bauturii?
- V-ati gandit vreodata sa solicitati ajutor pentru a va controla sau renunta la obiceiul de a bea?
Daca ati raspuns da la una sau mai multe intrebari, este posibil sa aveti o problema serioasa in legatura cu alcoolul. In propriul dumneavoastra interes, este momentul sa discutati deschis cu un medic sau cu un specialist in sanatate mintala.