Menopauza: Simptome, cauze, tratament si prevenire

menopauza

Menopauza inseamna pe scurt sfarsitul menstruatie!, dar termenul este utilizat si pentru a desemna lunile si anii din ata femeii dinaintea si dupa perioada de sfarsit a menstruatiei – perioada care poate sau nu sa aduca unele schimbari fizice sau emotionale.

Simptome menopauza

  • Bufeuri de caldura – inrosire brusca sau incalzire a fetei, gatlui si parti superioare a spatelui, care poate produce transpiratii. Bufeurile dureaza, de obicei, numai cateva minute.
  • Transpiratii nocturne, care pot tulbura somnul si provoca insomnie.
  • Durere in timpul actului sexual, provocata de subtierea tesuturilor vaginale si pierderea lubrifierii.
  • Nervozitate crescuta, anxhietate sau iritabilitate.
  • Nevoia de a urina mai frecvent decat inainte, mai ales in timpul noptii.

Chemati medicul daca

  • aveti sangerari dupa menopauza; printre alte posibilitati, poate fi semnul unui cancer uterin, asa ca trebuie sa fiti examinata de medic.

Majoritatea femeilor au ultima menstruatie in jurul varstei de 50 de ani; putine la doar 40 de ani, si un procent foarte mic spre 60. Majoritatea femeilor remarca unele modificari ale menstruatiei – cum ar fi cicluri neregulate si reducerea fluxului menstrual – cu pana la cativa ani inainte de intreruperea menstruatiei.

Unele simptome – inclusiv bufeurile si starile de spirit schimbatoare – sunt temporare si vor disparea o data ce organismul va fi adaptat. Dar pot aparea si probleme cu caracter mai permanent. Nivelurile scazute de estrogeni, de exemplu, afecteaza modul in care oasele absorb calciul si pot creste nivelul colesterolului in sange; femeile in postmenopauza se confrunta astfel cu un risc crescut de a face osteoporoza si boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza.

Cauze

Tipic in al cincilea deceniu de viata al unei femei, ovarele isi incetinesc si apoi isi intrerup functiile lor normale, printre care productia de ovule. Si mai semnificativ, ele isi micsoreaza productia de estrogeni si progesteron. Pe masura ce nivelurile acestor hormoni – in special estrogenii -diminua, apar modificari in intregul organism si mai ales in sistemul reproducator, modificarea cea mai remarcabila fiind sfarsitul menstruatiei. Nivelurile scazute de estrogeni pot fi responsabile si de variatele simptome asociate menopauzei.

Tratament

Atat in medicina conventionala, cat si in cea alternativa, cea mai frecventa abordare a tratamentului problemelor menopauzei este realimentarea organismului cu estrogenii care nu mai sunt produsi in cantitati suficiente. Cunoscuta in medicina conventionala ca terapie de substitutie hormonala, aceasta tehnica este oarecum controversata datorita anumitor efecte secundare, astfel incat trebuie sa va ganditi bine la riscuri si la beneficii, consultandu-va cu medicul dumneavoastra.

Medicina conventionala

Terapia de substitutie hormonala consta din adausuri de estrogeni si progestative – de obicei, pe cale orala sau printr-un plasture cu aplicare pe piele. Cele mai multe paciente primesc o combinatie de estrogen si progestative, deoarece estro-genul singur are efecte secundare potentiale grave, cum ar fi cancerul endometrial si cancerul uterin. Progestativul poate provoca efecte secundare, cum ar fi sangerari neregulate, dureri de cap, balonare si tumefactia dureroasa a sanilor. Puteti induce chiar si un ciclu lunar artificial, in functie de regimul de doze urmat. Daca ati avut o histe-rectomie si nu aveti uter, nu aveti nevoie de progestativ.

Medicul va poate recomanda terapia de substitutie, pentru a preveni bolile cardiovasculare si osteoporoza, mai ales daca aceste boli exista in familia dumneavoastra.

Medicul va poate prescrie o crema vaginala cu estrogeni, pentru a opri subtierea tesuturilor vaginului si a ameliora lubrifierea.

Daca ati avut cancer mamar, cancer endometrial, suferinte hepatice sau cheaguri de sange, nu trebuie sa luati estrogeni, deoarece maresc riscul de a face o recurenta. Dar si progestativul singur poate ameliora bufeurile de caldura.

Medicina alternativa

Plante chinezesti

Unele te chinezesti – printre care angelica (Angelica sinensis) si ginsengul asiatic (Panax ginseng) – contin o forma de estrogen, numit fitoestrogen sau estrogen vegetal. Proportiile exacte sunt importante, iar unele dozaje sunt toxice; consultati un fitoterapeut.

Mituri si realitati ale menopauzei

MIT: Menopauza face femeile instabile din punct de vedere emotional.

REALITATE: Majoritatea femeilor nu trec prin probleme emotionale; cele care apar pot fi tratate.

MIT: Menopauza este sfarsitul dorintei sexuale.

REALITATE: Uscaciunea vaginului poate face contactul sexual dureros, dar aceasta poate fi tratata cu usurinta prin lubrifianti vaginali sau creme estrogenice. Menopauza in sine poate afecta libidoul fie in sens pozitiv, fie negativ: unele femei au un libido efectiv crescut o data cu menopauza.

MIT: Menopauza deregleaza viata unei femei.

REALITATE: Majoritatea femeilor au putine sau nu au probleme date de menopauza; 25% au simptome moderate, traile. In tarile unde varsta este respectata, femeile raporteaza cele mai putine simptome in timpul menopauzei.

Fitoterapie

Fitoestrogenii se gasesc in diferite plante si alimente. Extractele si ceaiurile din black cohosh (Cimifuga racemosa) pot furniza cantitati benefice de fitoestrogen. Cremele estrogenice vegetale pot ajuta ameliorarea uscaciunii vaginale si pielea uscata. Combinatiile de talpa gastei (Leonurus cardiaca), arborele castitatii (Vitex agnus-castus), iguama salbatica (Dioscorea villosa) si alte plante pot fi utile in palpitatiile rapide ale inimii care apar in bufeurile de caldura.

Alimentatie si dieta

Consumarea de alimente continand multi estrogeni vegetali, cum sunt fasolea soia si fasolea lima, poate ameliora simptomele; alte surse sunt nucile si semintele, feniculul, telina, patrunjelul si uleiul din seminte de in.

Ce puteti face acasa

  • Mariti-va consumul de calciu si practicati exercitii cu greutati pentru a evita osteoporoza si a va mentine o stare de sanatate generala buna.
  • Luati 400-800 UI de vitamina E zilnic, pentru tratamentul bufeurilor de caldura si reducerea riscului de boli cardiovasculare.